7. évfolyam

Egy mennyiség kétszeri százalékos változása

KERESÉS

Felhasználói leírás

A feladat célja, hogy megértsd a százalékláb előjelének, nagyságának jelentését, illetve, hogy egy mennyiség kétszeri százalékos változtatása, miként helyettesíthető egyetlen változtatással.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A p feliratú csuszka az első (kiinduló) téglalap oldalát (és területét) fogja megváltoztatni, így lesz belőle a piros, második téglalap.

A q feliratú csuszka a piros téglalapot fogja változtatni, így lesz belőle a harmadik, kék téglalap. Az alsó nyílon az együttes változás (első téglalapról a harmadikra) olvasható le %-os formában és számolásmenettel egyaránt.

Feladatok

  1. Találj ki két százaléklábat (p és q), amelyekkel az egyes lépésekben változtatni akarod az aktuális téglalap méretét. Gondold végig, hogy az egyes változtatások külön-külön és együttesen hogyan fognak hatni a téglalapra. (Kisebb vagy nagyobb lesz az egyes változtatások után, és a legvégén? A legvégén mennyivel lesz nagyobb vagy kisebb mint a legelső téglalap?)
  2. Ezután a p és csúszkák segítségével állítsd be, hogy hány százalékkal szeretnél növelni vagy csökkenteni! A p% az első (kiinduló) téglalap egyik oldalát (és területét) fogja megváltoztatni, így lesz belőle a piros, második téglalap. A q% a piros téglalapot fogja változtatni, így lesz belőle a harmadik, kék téglalap. Az alsó nyílon az együttes változást (első téglalapról a harmadikra) olvashatod le %-os formában és számolás menettel egyaránt.
  3. Figyeld meg, hogy az egyes változtatások és a két változtatás együtt, hogyan hat a téglalapokra! Ha nem abba az irányba történt a változás, mint ahogy gondoltad, akkor gondold végig, hogy vajon miért történhetett ez!
  4. Ismételd addig a feladatot, míg legalább egymás után 3 alkalommal sikerül eltalálnod a változások irányait!