7. évfolyam

Arányos mennyiségek 2

KERESÉS

Felhasználói leírás

Válaszold meg a kérdést az alkalmazás segítségével!

Ha másfél tyúk másfél nap alatt másfél tojást tojik, akkor hat tyúk hat nap alatt hány tojást tojik?

Másfél tyúk? Az nem lehet, legfeljebb grill csirkében, de az meg nem tud tojni, legkevésbé másfél tojást. A kérdés mégis feltehető. Vajon meg tudod oldani gyorsan a feladatot? Vigyázz, becsapós kérdés! Ennek az alkalmazásnak a segítségével jobban megértheted a megoldást.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az alkalmazáson 3 csúszka látható, az első a tyúkok számát mutatja, a második a napok számát, a harmadik a tojások számát. 

A csúszka neve mellett található jelölőnégyzetbe kattintva rögzíthető ez a csúszka egy adott értékénél (a csúszka neve ekkor fekete színűre változik, a másik két csúszka neve zöld színű). Alapesetben a Napok vannak rögzítve. Például a Napok csúszka rögzítése után, ha a másik kettő közül az egyik csúszka értékét változtatjuk, akkor a harmadik csúszka magától mozog, de a

Napok csúszka értéke nem változik. Ha ekkor rákattintunk az „N-et változtatom” gombra, akkor a csúszka értéke változtatható lesz (ilyenkor a csúszka zöld színűre vált, a másik két csúszka fekete színű). A program egy belső logika szerint a másik két csúszka értékét automatikusan hozzáigazítja a változtatáshoz úgy, hogy a három csúszka aktuális értéke minden esetben egy helyes számhármast mutasson.

Az Összefüggés jelölőnégyzetbe kattintva láthatjuk, hogy ilyenkor a két mennyiség között egyenes arányosság áll fenn. Hasonlóan rögzíthető a tyúkok száma vagy a tojások száma is, és megállapítható a másik két mennyiség között fennálló arányosság.

A bal felső sarokban lévő „Alaphelyzet” gombra kattintva a „1,5 tyúk 1,5 nap alatt 1,5 tojást tojik” alaphelyzetbe állnak a csúszkák.

Feladatok

  1. Hány tojást tojik hat tyúk másfél nap alatt?
  2. Hány tojást tojik másfél tyúk hat nap alatt?
  3. Hány tojást tojik hat tyúk hat nap alatt?
  4. Gyárts hasonló feladatokat!