6. évfolyam

Arányosság

KERESÉS

Felhasználói leírás

Gyakran tapasztaljuk azt, hogyha sokan több ideig vagyunk egy teremben az idő múlásával egyre nehezebben tudunk figyelni, elkezdünk ásítozni. Ennek oka elsősorban az, hogy elfogy a teremben lévő oxigén. Az építészeknek tehát figyelembe kell venniük már a tervezéskor, hogy hány ember fogja egy időben használni a termet. A helyiségek befogadóképességét ezért előre meghatározzák. Ettől függetlenül a rendszeres szellőztetés elkerülhetetlen.

A rajzlapon egy téglatestet látsz. 
Feladatod annak megfigyelése, hogyan változik a téglatest térfogata, ha módosítjuk az éleit. 
Számításokat kell végezned ahhoz, hogy megtudd: a térfogat változásával arányosan hogyan alakul a teremben lévő levegő oxigén mennyisége. A számítás eredményét egy tizedesjegy pontosságra kerekítve add meg!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A program indulásakor a rajzlap bal oldalán egy táblázat látható, ebben a tanulók 5 darab képzeletbeli terem adatait tudják beállítani, térfogatát kiszámítani. 

A „Mutat” feliratú gombot érdemes először megnyomni, mert ekkor a jobb oldalon található terem 3 dimenziós képén a tanulók követhetik a változást.

A számítás ellenőrzése után a termek oxigén tartalmának meghatározása következhet. A beviteli mezőbe kattintva a számítás menete és a végeredmény egyaránt beírható. Az adatbevitelt minden esetben Enter gomb megnyomásával kell zárni.

Az ellenőrzés után lehetősége van a tanulónak a feladatot újra kezdeni ().

A munkalap teljes megjelenítéséért kattintson a „Teljes képernyő” ( ) gombra az oldal jobb felső sarkában!