5. évfolyam

Kirakó pentominókkal

KERESÉS

Felhasználói leírás

Nagy hadvezér vagy, és egy összecsapás során sikerült megtartanod a földedet. 12 leghűségesebb katonádnak birtokot szeretnél adni. Úgy oszd fel a földet, hogy mindenkinek jusson! A földedet a 8-szor 8-as tábla szimbolizálja.
Fedd le a táblát a tizenkét elem felhasználásával! Az elemeket a „Forgat”, „Tükröz” segítséget használva, a bennük megjelenő piros jelre kattintva, tetszőlegesen forgathatod, tükrözheted, mielőtt a táblára teszed, vagy miután a táblára tetted. Figyelj nagyon: a tábláról elem nem lóghat le, egymást az elemek nem fedhetik! 

Menet közben is ellenőrizheted a szabad mezők számát, ha az Ellenőrzés gombra () kattintasz. A szám azt mutatja, hogy mennyi szabad mezőnek kell lennie a táblán. Ilyenkor piros négyszög jelenik meg ott, ahol az elemek fedik egymást. Erre felirat is figyelmeztet, így jelzi a program azt is, ha kilóg egy elem a tábláról. Ha javítod a fedést, a piros négyszög nem tűnik el, csak akkor, ha ismét megnyomod az  gombot. Ne lepődj meg, mert ha minden elem a táblára kerül, akkor sem lesz hézagmentes a fedésed: 4 mező szabadon marad. 
Az  gombbal új játékot kezdhetsz.

Kérdések és jó tanácsok

  • Gondold végig a stratégiádat!
  • Ha nem tudtad az összes elemet felhasználni, vajon miért nem?
  • Min kellene változtatnod, hogy a következő játékban mindet a táblára tudd tenni?
  • Szerinted, mi a nyerő stratégia?