Fizika (7-8.)

Találkozások – egyenes vonalú, egyenletes mozgás szemben

KERESÉS

Felhasználói leírás

Két városból egyenes vonalú, egyenletes mozgással egymással szemben egyszerre induló autó és vonat találkozási helyének és idejének meghatározása a feladatod.

Feladatok

  1. FELADAT
    A kiinduló adatok mellett az „Animáció” gomb lenyomásával indítsd el az animációt!
    Mielőtt elvégeznéd a következő feladatokat, azonosítsd, hogy melyik betűvel milyen fizikai mennyiséget jelöltünk!
    • 1.1. FELADAT
      Figyeld meg és hasonlítsd össze a két jármű mozgásának idejét! Írd be a begin mathsize 14px style increment end stylet-k közötti téglalapokba a megfelelő relációs jeleket úgy, hogy igaz állítást kapjál!
    • 1.2. FELADAT
      Figyeld meg a két jármű által megtett út és a két város távolságának viszonyát! Írd be a begin mathsize 14px style increment end stylesa, begin mathsize 14px style increment end stylesv és d közötti téglalapba a megfelelő műveleti jelet úgy, hogy igaz állítást kapjál!
    • 1.3. FELADAT
      Számítsd ki a begin mathsize 14px style increment end stylet és a begin mathsize 14px style increment end stylesa értékét, majd írd be azokat a megfelelő téglalapba a kérdőjel helyére! Számolás közben figyelj a mértékegységekre!
      Ha nem boldogulsz a számolással, a „Segítség” gombot lenyomva láthatod az adatkigyűjtést és a használandó képlet levezetését is!
  2. 2. FELADAT
    Az „Új feladat” gombot lenyomva kaphatsz új kezdeti értékeket! Gyakorold a számolást az új értékekkel is!
  3. 3. FELADAT
    Figyeld meg a levezetésben a begin mathsize 14px style increment end stylet-re kapott képletet! Mekkora sebességgel tenné meg a teljes utat (d) ugyanennyi idő alatt egy jármű?