Fizika (7-8.)

Pontrendszer tömegközéppontja

KERESÉS

Felhasználói leírás

Hol kell alátámasztani egy hurkapálcát, melynek két végére különböző tömegű gyurmadarabokat helyezünk ahhoz, hogy egyensúlyban legyen?
Kísérletezzünk! Tegyünk több gyurmát a hurkapálca különböző pontjaiba, és tippeljük meg, hol kell alátámasztani az egyensúlyhoz.
A tömegpontokat reprezentáló körök sugara változik, ha a tömegeket változtatjuk. Így tulajdonképpen nem is tömegpontokról van szó, hanem homogén tömegeloszlású, nagyon vékony körlapokról, amelyek középpontjába képzelt tömegek jelentik a tömegpontokat.

Feladatok

  1. FELADAT
    Vizsgáld meg, hol van a 2 tömegből álló rendszer tömegközéppontja!
    1. Figyeld meg, hogyan változik a tömegközéppont helye, ha változtatjuk az egyik test tömegét! Állíts be különböző tömegarányokat! Kezdd azzal, amikor a két test egyenlő tömegű („súlyzómodell”)! Keress szabályszerűséget!
    2. Mit tapasztalsz, ha a tömegeket nem változtatod, de távolítod az egyik tömeget a másiktól?
    MÓDSZERTANI JAVASLAT
    1. Néhány arány esetén figyeljük meg, milyen arányban osztja a tömegközéppont x koordinátája a két középpontot összekötő szakaszt: pl. M1=8, x2=12, és x2=12, majd változtassuk M2-t! Fedeztessük fel, hogy a két szakasz aránya megegyezik a két tömeg arányával, mégpedig úgy, hogy a nagyobb tömeg felé esik a rövidebb szakasz.
    2. A tömegközéppont is eltolódik a távolodó test felé. Megint érdemes néhány egész aránynál megállapítani, milyen arányban osztja a szakaszt a tömegközéppont.
  2. FELADAT
    Vizsgáld meg három tömegpont esetén a tömegközéppont helyét!
    1. Állíts be három egyforma tömeget és figyeld meg, mi történik, ha egyiket pontosan a másik kettőt összekötő szakasz felezőpontjába teszed!
    2. Változtasd a két szélső tömeget és figyeld meg, mi az eltérés az 1. ponthoz képest.
    3. Számítsd ki az koordináták tömegekkel súlyozott közepét néhány esetben! Mit tapasztalsz?
  3. FELADAT
    Vizsgáld meg érdekességképpen a 4 és 5 tömegpont esetét is!