Fizika (7-8.)

A homorú tükör képszerkesztése

KERESÉS

Felhasználói leírás

BEVEZETÉS
A homorú tükör nevezetes fénysugarai című tananyagegység segítségével vizsgáltátok a képalkotást a homorú tükörben. Megfigyelhettétek, hogy az interaktív alkalmazással milyen könnyen tanulmányozhatók a különböző esetek. Ebben a tananyagegységben megtanulhatjátok megszerkeszteni a homorú tükör által létrehozott képet.

 

Feladatok

  1. FELADAT
    A T tárgypont (fényforrás) helyét változatlanul hagyva a navigációs eszköztár segítségével, lépésenként visszatérhetsz a szerkesztés kezdetére.
    A szerkesztés kezdetétől a szerkesztést lejátszva kövesd figyelemmel a szerkesztés egyes lépéseit a 19. pontig! Az egyes lépéseknél a rajzzal párhuzamosan figyeld a „Szerkesztés lépései” táblázat megfelelő sorát is! A táblázat a szerkesztés során a mellette lévő ikonnal ki és bekapcsolható.
    A szerkesztés során eltüntetett (eldugott) segédvonalak megjelenítésére kattints a felső eszköztár utolsó  eszközére!
  2. FELADAT
    A felső eszköztárban levő eszközök segítségével, a második rajzlapon végezd el az eddig megfigyelt lépéseket a 19. pontig!
    Segítség a szerkesztéshez:
    • A c alakzat az előre megrajzolt kör.
    • Ha egy alakzatot ki akarsz jelölni, előtte kattints a  ikonra, majd az alakzatra! Ezt alkalmazd, ha az alakzat tulajdonságait akarod megváltoztatni, illetve, ha az alakzatot törölni szeretnéd!
    • A 4. és a 13. lépés után tedd láthatatlanná a segédegyenes! Kattints a  ikonra, majd a jobb gombbal az egyenesre! Kapcsold ki az alakzat mutatását!
    • A színes objektumok esetén, megrajzolás után kattints a jobb egér gombbal az adott objektumra és a „Tulajdonságokat” választva, állítsd be a szint!
    • A szaggatott objektumok esetén, megrajzolásuk után kattints a jobb egér gombbal az adott objektumra és a „Tulajdonságokat” választva, állítsd be a stílust!
    • Ha elrontasz egy szerkesztési lépést, a visszavonás gombbal vagy jobb gombbal az alakzatra kattintva törölheted. Ha a visszavonást választod, a minta szerkesztés az utolsó lépésre ugrik, de a navigációs eszköztár segítségével tetszőleges lépéshez juthatsz.
  3. FELADAT
    A segédvonalak megjelenítésének megszüntetése után a ikonra kattintva, vidd az T tárgypontot a fókuszpont és a tükör közé, közel a főtengelyhez!
    Mozgatás közben figyeld a fénysugarakat! Milyen hiányosságokat találsz?
  4. FELADAT
    Ha lejátszod a szerkesztés további lépéseit, eltűnnek a hiányosságok.
  5. FELADAT
    A második rajzlapon végezd el a szerkesztés befejező lépéseit!
  6. FELADAT
    Próbáld meg önállóan elkészíteni a domború tükör képalkotását az interaktív alkalmazás segítségével!
    Ha nem sikerül, segítséget kaphatsz a Domború tükör képszerkesztése című tananyagegységben.

INFORMÁCIÓ: BEVEZETÉS

A tananyagegységben az interaktív alkalmazás adta lehetőségeket leszűkítettük a feladat megoldásához szükséges minimumra. Az eszközök közül is csak a szükségesek jelennek meg. Az eltüntetett eszközök az Eszköztár/Eszköztár testreszabása útvonalon visszaállíthatók.

INFORMÁCIÓ: 1. FELADAT
A "Lejátszás" gombra kattintva folyamatosan is lejátszható a szerkesztés, de a jobb megfigyelhetőség érdekében érdemes lépésről lépésre lejátszani.

INFORMÁCIÓ: 2. FELADAT
A tanulók által elvégzett szerkesztés lépései nem fognak megjelenni a „Szerkesztés lépései” táblázatban.

INFORMÁCIÓ: 3. FELADAT
Hiányosan jelennek meg a virtuális kép esetén a visszavert fénysugarak.