Fizika (7-8.)

A domború tükör képszerkesztése

KERESÉS

Felhasználói leírás

A domború tükör képalkotása, nevezetes sugármenetek című tananyagegység segítségével vizsgáltad a képalkotást a domború tükörben. Megfigyelhetted, hogy az interaktív alkalmazással milyen könnyen tanulmányozhatók a különböző esetek. Ebben a tananyagegységben megtanulhatod megszerkeszteni a domború tükör által létrehozott képet.

Feladatok

1. FELADAT

A T tárgypont (fényforrás) helyét változatlanul hagyva, a navigációs eszköztár segítségével lépésenként visszatérhetsz a szerkesztés kezdetére.
A szerkesztés kezdetétől a szerkesztést lejátszva, kövesd figyelemmel a szerkesztés egyes lépéseit! Az egyes lépéseknél a rajzzal párhuzamosan figyeld a „Szerkesztés lépései” táblázat megfelelő sorát is! A táblázat a szerkesztés során a mellette lévő ikonnal ki és bekapcsolható. A szerkesztés során eltüntetett (eldugott) segédvonalak megjelenítéséhez kattints a felső eszköztár utolsó, eszközére!

2. FELADAT

A felső eszköztárban levő eszközök segítségével, a második rajzlapon végezd el a megfigyelt lépéseket!
A "Lejátszás" gomb megnyomásával megnézheted a saját szerkesztésedet is lépésről lépésre. A szerkesztés végén mozgasd a T pontot és figyeld meg, hogyan változik a K pont helye!

Segítség a szerkesztéshez:

  • A c alakzat az előre megrajzolt kör.
  • Ha egy alakzatot ki akarsz jelölni, előtte kattints a  ikonra, majd az alakzatra! Ezt alkalmazd, ha az alakzat tulajdonságait akarod megváltoztatni, illetve, ha az alakzatot törölni szeretnéd!
  • A 4. és a 13. lépés után tedd láthatatlanná a segédegyenes! Kattints a  ikonra, majd a jobb gombbal az egyenesre! Kapcsold ki az alakzat mutatását!
  • A színes objektumok esetén, megrajzolás után kattints a jobb egér gombbal az adott objektumra és a „Tulajdonságokat” választva, állítsd be a színt!
  • A szaggatott objektumok esetén, megrajzolásuk után kattints a jobb egér gombbal az adott objektumra és a „Tulajdonságokat” választva, állítsd be a stílust!
  • Ha elrontasz egy szerkesztési lépést, a visszavonás gombbal vagy jobb gombbal az alakzatra kattintva törölheted. Ha a visszavonást választod, a minta szerkesztés az utolsó lépésre ugrik, de a navigációs eszköztár segítségével tetszőleges lépéshez juthatsz.