Fizika (7-8.)

A domború tükör képalkotása, nevezetes sugármenetek

KERESÉS

Felhasználói leírás

A domború tükörben keletkező kép tanulmányozása interaktív alkalmazás segítségével. A domború tükör könnyen szerkeszthető nevezetes fénysugarainak megismerése.
A geometriai optikában a tárgy úgy tekinthető, mint számtalan, egymás melletti pontszerű fényforrás, ezért ezek közül elég, ha csak a tárgy legfelső pontjából kiinduló fénysugarakat tanulmányozzuk. Ezt nevezzük ezután fényforrásnak. A gömbtükörben keletkező kép helyének és a képméretének meghatározásához, a tárgy egy pontjából kiinduló nagyszámú fénysugárból ki kel választani kettőt, esetleg hármat.
Ez az egyszerűsített modell lehetővé teszi a matematikai összefüggések megfogalmazását.

Figyeld meg melyik az a három fénysugár, amelyiket visszaverődés után könnyen megszerkeszthetünk!

Feladatok

2. FELADAT
A fényforrást a főtengely közelében mozgatva, figyeld meg, hogyan változik a keletkezett kép!
Az „A” legördülő menüből válaszd ki a tárgy helyét, majd a többi legördülő menüből a kép jellemzőit (valódi - látszólagos, képméret, képtávolság, a kép állása)!
A „Rögzítés” gombra kattintva a kiválasztott jellemzők bekerülnek a táblázatba. A táblázat kitöltése után, az ellenőrző gomb megnyomásával kiértékelheted a válaszaid helyességét.

3. FELADAT
Milyen kapcsolat figyelhető meg a tárgy (t) és képtávolság (k) aránya, valamint a képméret és tárgyméret aránya között? A megközelítő összefüggés megállapításához kapcsold be a rácsot!